DNA Works

  • dna_works_biurowiec_gliwice
  • dna_works_biurowiec_gliwice_6
  • dna_works_biurowiec_gliwice_4
  • dna_works_biurowiec_gliwice_5
  • dna_works_biurowiec_gliwice_3

Projekt modernizacji willi w Gliwicach przy ul. Rybnickiej

lokalizacja: Gliwice

projekt: październik 2013

stan: koncepcja konkursowa

inwestor: Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna S.A.,

Projekt modernizacji willi w Gliwicach dotyczy willi przy ulicy Rybnickiej- piękny, neoklasycystyczny budynek z początku XXw. Wybudowany w technologii tradycyjnej- murowany z cegły pełnej. Budynek objęty jest ochroną konserwatorską ze względu na swoją wysoką wartość historyczną. Przedmiotem projektu jest dopasowanie wnętrza willi do nowej funkcji oraz zagospodarowanie ogrodu przy równoczesnym przystosowaniu go do spotkań biznesowych. Główną ideą prezentowanego założenia jest przeniesienie funkcji komunikacyjnej na zewnątrz budynku w celu uwolnienia przestrzeni wnętrza zabytkowej willi. Pozwoliło to na swobodne kształtowanie reprezentacyjnej strefy wejściowej z obszernym holem i strefą recepcyjną odpowiadającą randze przedsiębiorstwa. Zastosowanie zewnętrznej klatki schodowej odciąża zabytkowy obiekt z funkcji komunikacyjnej i umożliwia spełnienie wszystkich obecnie obowiązujących norm dotyczących ewakuacji i ochrony przeciwpożarowej. Pion komunikacyjny zamknięty w dostawionej do willi bryle posiada dwa zadaszone wejścia – jedno od frontu i jedno od strony parkingu, co znakomicie usprawnia komunikację na obszarze całej działki. Obecnie ogród stanowią nieuporządkowane zarośla z porozrzucanymi budynkami gospodarczymi. Projekt zakłada wyburzenie zaniedbanych budynków nie mających wartości historycznej i pozostawienie jak największej części istniejącego drzewostanu. W ogrodzie przewidziano też bardziej kameralne przestrzenie przeznaczone na spotkania biznesowe. Wszystkie wymienione zakątki ogrodu, podobnie jak wnętrze willi, cechuje duża fleksybilność – w zależności od doboru mebli i ich ustawienia można tam zorganizować duże spotkanie o charakterze konferencji, miejsce do spożywania posiłków, miejsce rozmów w cztery oczy lub sprzyjające indywidualnej pracy zacisze.

Pozostałe projekty