DNA Works

  • dna_works_biurowiec_gliwice
  • dna_works_biurowiec_gliwice_1
  • dna_works_biurowiec_gliwice_2
  • dna_works_biurowiec_gliwice_3
  • dna_works_biurowiec_gliwice_4
  • dna_works_biurowiec_gliwice_5

Projekt budynku biurowego w Gliwicach przy ul. Bojkowskiej

lokalizacja: Gliwice, ul. Bojkowska

projekt: kwiecień 2012

stan: koncepcja konkursowa

powierzchnia użytkowa: 7600 m2

Projekt budynku biurowego w Gliwicach zarówno bryłą jak i kolorystyką nawiązuje do prostych form pozostałych obiektów FParku. Prostopadłościenne budynki każdego z etapów zostały zróżnicowane przez wycięcie elementów, co zaakcentowało główne wejścia do budynków, narożniki budynków, stworzyło tarasy dostępne z przestrzeni biurowych, na których przewiduje się warstwę wegetatywną. Wszystkie wnęki i wycięcia planuje się wykończyć cegłą w kolorze białym nawiązując do budynków sąsiednich.
Frontowa elewacja pokryta jest „skórą” w postaci ściany strukturalnej ze szkła o wysokim współczynniku odbicia oraz przesłon przeciwsłonecznym. Duże okna biurowca pozwalające na dobre doświetlenie wnętrza, zostaną wyposażone w regularnie rozłożone przesłony, co spowoduje, iż budynek będzie miał dwa oblicza, odbijając za dnia otoczenie, w nocy rozbłyśnie światłem z biur. Przesłony okien pozwolą również na regulację natężenia światła naturalnego wewnątrz biurowca oraz stopnia widoczności wnętrza budynku z zewnątrz w zależności od kąta obserwacji, a także zapobiegną nadmiernemu przegrzaniu budynku. Powtarzalny układ słupów oraz ściana strukturalna pozwala na łatwą modyfikację układu biurowego i swobodnego kształtowania przestrzeni pracy zależnie od potrzeb. Tylna elewacja budynku wykonana z białej cegły matowej oraz błyszczącej, będzie tworzyć znak wodny z motywu logo firmy Future Processing. Trend taki możemy zaobserwować w realizacjach wielu światowych marek, których powtarzalny motyw logo staje się powszechnym wzorem. Wschodnia elewacja biurowca jest mniej oficjalna i stanowi przestrzeń dla pracowników.

Pozostałe projekty